Aquest cap de setmana he tingut l'oportunitat d'assistir a un workshop organitzat pel grup DIYBio de Barcelona i formar part d'una experiència molt senzilla i de manera cassolana, però amb resultats sorprenents: el cultiu de bacteris biolumenescents.
I ara que a 1r de l'ESO començarem la nova unitat de microbiologia, aprofito aquesta experiència per explicar-vos en què consisteix i demostrar-vos que vivim envoltats de microorganismes (encara que no els puguem veure a ull nu...).
Els microorganismes estan presents en molts ambients naturals com l'aigua, el sòl, l'aire, l'home i altres éssers vius, els aliments, etc. Resumint: formant part dels diferents ecosistemes (recordeu que les bactèries són ubíques). Però pel seu creixement requereixen de les condicions òptimes que les permeti viure.
Com també ja sabeu, a l'home l'interessa molt estudiar aquests microorganismes, pel fet de què d'alguna manera (beneficiosa o perjudicial), intervenen o interfereixen en la nostra vida diària. I per tal d'estudiar-los, s'utilitza el mètode fonamental del cultiu.
El cultiu consisteix en la multiplicació de microorganismes, com poden ser els bacteris, fongs o paràsits; en què es prepara un medi òptim per afavorir el procès desitjat (medi de cultiu).
El medi de cultiu consta d'un gel o una solució amb els nutrients necessaris i condicions favorables de temperatura, humitat, pH i concentració d'oxigen. De manera que els bacteris poden alimentar-se i la colònia creix de manera adequada.
En aquest experiment preteníem identificar una espècie de bacteris concreta (bioluminescent) i crear-ne colònies per després estudiar el seu comportament davant condicions especials. Per fer-ho, havíem de tenir en compte que moltes espècies són molt semblants morfològicament (és impossible diferenciar-les amb només un microscopi). En aquests casos, per identificar-los cal utilitzar l'estratègia del medi de cultiu però amb un detall: el medi de cultiu ha de contenir productes que inhibeixin el creixement de la major part de les espècies, però no la del tipus que desitges descobrir...
Us indico els requeriments del cultiu de bacteris:
- Inòcul: suspensió de microorganismes que es transfereixen.
- Placa de Petri.
- Agar: gelatina vegetal d'origen marí.
- Hisop (aplicador) esterilitzat.
- Condicions adequades de temperatura, humitat, oxigen i pH.
L'Agar és una gelatina vegetal d'origen marí. Conté molts nutrients i els bacteris poden prosperar en aquest. Aquest es vessa en les plaques de Petri estèrils, es solidifica en un gel i pot ser utilitzat com un medi de cultiu (pel creixement bacterià).
Llavors procedim de la següent manera...
- Netegem la superfície on estem interessats en realitzar el cultiu de bacteris. A més, ens assegurem de què l'aplicador estigui esterilitzat abans de començar i cada cop després d'utilitzar-lo. Això prohibeix la introducció de bacteris de fonts que no interessen.
- Retirem la part superior de la placa de Petri. La mantenim a la mà, sense posar-la en qualsevol superfície no estèril perquè no es puguin introduir bacteris en aquesta.
- Deixem anar suaument l'hisop d'anada i tornada en la superfície de la placa d'Agar, sense pressionar massa, ja que la superfície és molt delicada. Com un patró zig-zag i sense tocar la zona d'Agar dos cops.
- Tanquem la placa de Petri i la mantenim a temperatura ambient (les colònies triguen més temps en formar-se que si disposèssim d'una incubadora).
- Després de 24 hores, examinem el creixement de les colòlonies de bacteris.
I aquestes imatges que us presento a continuació, són les que finalment hem pogut contemplar...