14 de febr. 2016

Dia Mundial de l'Energia

El 14 de Febrer, no només es celebra el Dia dels Enamorats...En alguns països es celebra també el Dia Mundial de l'Energia, amb l'objectiu de reconèixer la importància que representa l'energia per a la nostra vida diària i a l'hora, promoure l'ús de les fonts renovables i disminuir l'ús de les energies basades en combustibles fòssils, com el carbó o el petroli.


L'energia és la força vital de la nostra societat: d'ella depèn la llum que il·lumina les nostres llars i exteriors, l'escalfament i la refrigeració de les nostres llars, el transport de les persones i les mercaderies, l'obtenció dels aliments i la seva preparació, etc.

Si fem un recorregut per la història de l'energia, podem veure que fins fa pocs segles, les seves principals fonts eren la força dels animals i de l'home i el principal combustible era la fusta. Més tard i gràcies a l'ingeni humà, van aparèixer les màquines, les quals van permetre aprofitar l'energia hidràulica i l'energia eòlica (a través dels molins d'aigua o de vent). Però la veritable revolució energètica va arribar amb la màquina de vapor (finals del segle XVIII) que va fer possible el veritable desenvolupament industrial i tecnològic, transformant dràsticament les fonts d'obtenció de l'energia.


Actualment, el desenvolupament d'un país està vinculat amb el creixent consum d'energia de combustibles fòssils com el petroli, el carbó i el gas natural. Tots podem experimentar en el nostre dia a dia, que l'ús d'aquestes fonts ens fan la nostra vida més còmoda i confortable. Però també són una realitat els diferents handicaps que comporta el seu consum: són fonts no renovables (tenen data de caducitat), generen molts conflictes en la nostra societat (les últimes guerres estan vinculades amb l'energia) i ocasionen danys irreversibles en el medi ambient (desertització, erosió i contaminació, augment dels gasos d'efecte hivernacle) com pot ser el canvi climàtic.

És per això que l'any 1949 es va instaurar el Dia Mundial de l'Energia, per conscienciar a la societat de la importància de l'ús racional de l'energia i de l'obtenció de la mateixa a través de fonts d'energia netes que la naturalesa ens ofereix com el Sol, l'aigua, etc. En definitiva: el de promoure l'ús de fonts alternatives i disminuir l'ús d'energies no renovables


De fet, la Unió Europea s'ha marcat com a objectiu que en l'any 2020, un 20% de l'energia utilitzada serà renovable. I malgrat que alguns asseguren que en aquesta data l'energia serà "súper dependent" del petroli, molts països europeus (com Dinamarca i Suècia) s'ho han pres en serio i prefereixen apostar per la no dependència dels combustibles fòssils.

Però aquesta minoria ens fa pensar que la producció d'energies netes, alternatives i renovables encara és només una cultura o un intent de millorar el medi ambient, i no ha de ser així, sinó una necessitat humana, independentment de la nostra opinió, gustos o creences. I aquesta data ha de ser també significativa en el nostre calendari mediambiental perquè hem de recolzar aquestes fonts alternatives: aquelles que suposen el nostre futur i una alternativa al present. La combinació de l'estalvi energètic i l'energia neta és la combinació guanyadora!