GEOSFERA

Abans de començar…
  • La geosfera es la capa rocosa del planeta.
  • Quan caminem per la ciutat o el camp, no fem gaire cas de les roques que ens envolten. 
  • Alguns minerals contenen metalls molt valuosos i gemmes molt boniques, que des de temps antics, l'ésser humà ha reservat per fer-ne joies.
  • D'altres roques i minerals també han estat molt importants per al desenvolupament de les civilitzacions humanes: perquè n'extraiem metalls i altres primeres matèries.
  • Les coves són de naturalesa rocosa i si analitzem amb atenció de què estan fets la majoria de materials amb què construïm les cases, veurem que provenen de roques.
  • El carbó, la benzina, l'asfalt, els metalls, etc. Tots aquests materials els extraiem de roques i dels minerals.
1. L'estructura de la geosfera
La geosfera és la capa rocosa del planeta. 

La geosfera és heterogènia: està formada per diversos tipus de roques que, a la vegada, determinen la divisió de la geosfera en tres capes:

L'escorça: 
És la capa exterior de la geosfera, també la més prima. Es distingeixen dos tipus d'escorça: 
  • L'escorça continental: forma els continents. El seu gruix oscil·la entre els 25 i els 75 km. Està formada per granit, argiles, calcàries i pissarres.
  • L'escorça oceànica: es troba sota els oceans. El seu gruix no supera els 10km. Està formada per basalt.


El mantell: 
És la capa situada sota l'escorça. Arriba fins als 2 900km de profunditat. Les roques que formen el mantell són les peridotites. Es divideix en dues parts:

  • El mantell superior: està format per una primera capa de materials sòlids, seguida d'una capa de materials parcialment fosos a causa de les elevades temperatures. Aquests materials es poden deformar per la pressió, però no es trenquen.
  • El mantell inferior: constituït per materials sòlids.


El nucli: 
Situat a la part més interna de la geosfera. Està constituït per ferro i níquel. S'hi diferencien dues parts:

  • El nucli extern: en què els materials es troben en estat líquid.
  • El nucli interna: que és sòlid.


2. Minerals
Definició de mineral
Un mineral és la substància sòlida d'origen natural i inorgànica que té una estructura i una composició química determinada o que varia molt poc.

Així doncs, una substància es considera mineral si:
  • És sòlida: per tant, les substàncies líquides (com l'aigua) o gasoses (com l'aire) no són minerals.
  • És d'origen natural: per tant, les substàncies que l'ésser humà ha creat de manera artificial (com el vidre, els diamants artificials, el plàstic o la porcellana) no es consideren minerals.
  • És inorgànica: per tant, les substàncies produïdes pels éssers vius (com els esquelets, les closques o l'ambre) no són minerals.
  • Té una composició química determinada: els minerals es formen en unes condicions de temperatura i pressió concretes que en determinen l'ordre intern. En conseqüència:
  • Els minerals estan cristal·litzats.


Cal diferenciar entre les substàncies que són minerals de les que no ho són. La mà de sota conté una bossa de plàstic plena d'aire i agua. En aquest cas, cap de les tres substàncies és un mineral.

Propietats dels minerals
Per identificar els minerals es fan servir una sèrie de propietats que es poden deduir de la seva observació a ull nu:

Les propietats òptiques:
  • El color:
El color verd de la malaquita.
El coure és el responsable del color blau de l'atzurita.
El color rosa del quars rosa.
El vanadi produeix el color vermell de la vanadinita.

  • El color de la ratlla:
El color de la ratlla és el mètode més adequat per percebre el color real del mineral. Per esbrinar-lo es fa una ratlla amb el mineral sobre una superfície de porcellana blanca.

  • La lluïssor: mostra la manera com la superfície del mienral reflecteix la llum. Els minerals poden presentar diferents tipus de lluissor: metàl·lica, vítria, nacarada, sosa, greixosa o mat.
Tipus de lluïssor, per ordre: metàl·lica, vítria, nacarada, sosa i mat.

  • La transparència: opaca, translúcida, transparent.
La galena és una mineral opac.
L'òpal de foc és un mineral translúcid.
El guix és un mineral transparent.

Les propietats dels cristalls:
  • La forma: ve determinada per l'aspecte dels cristalls que hi ha en els minerals. Forma polièdrica, amb cares, arestes i vèrtexs ben definits (prismes, làmines, cubs, etc.)
La pirita: sistema cristal·lí isomètric.
La wulfenita: sistema cristal·lí tetragonal.
La turmalina: sistema cristal·lí ditrigonal.
El quars: sistema cristal·lí trapezoèdric.
El guix: sistema cristal·lí monoclínic.
La labradorita: sistema cristal·lí triclínic.
L'àmbar: sistema amorf, cristalls sense simetria.

  • El gust:
L'halita: de color blanc o incolora. Es un mineral molt tou. És formada per clorur de sodi; és la sal comuna. S'utilitza com a condiment i conservant.

  • El magnetisme:
La magnetita: és un mineral de ferro que presenta un fort magnetisme de manera que es pot comportar com un imà.

  • La radioctivitat i la fluorescència:
L'autunita: és una mena d'Urani, utilitzada en la indústria energètica i metal·lúrgica.

Les propietats mecàniques:
  • La tenacitat: és la resistència que ofereix el mineral a trencar-se; si ho fa amb facilitat és un mineral fràgil, mentre que si no ho fa, és tenaç.
  • L'exfoliació: és la capacitat d'un mineral de dividir-se en làmines o figures polièdriques, com la mica.

La mica és un mineral que presenta exfoliació: es trenca en fines làmines.
  • La fractura: és la manera en què es fragmenten els minerals que no mostren exfoliació, tot generant fragments irregulars.
  • La densitat: indica la quantitat de massa per unitat de volum.
  • La duresa: és la resistència que ofreix un mineral a ser ratllat. Per mesurar-ho s'ha establert una escala graduada de l'1 al 10: l'escala de mohs.


L'extracció dels minerals
Els jaciments són acumulacions naturals de minerals a partir dels quals l'ésser humà obté matèries o utilitza com a font d'energia.

En els jaciments es distingeix:
  • La mena: que és la part rendible de l'explotació.
  • La ganga: que és la part sense interès comercial.
L'excavació que es du a terme per extreure el mineral s'anomena mina.

Mina a cel obert: és el mètode utilitzat si el jaciment es troba a poca profunditat o a la superficie. S'estructuren en terrasses cada cop més profundes. 
Pedreres: són mines a cel obert de les quals s'extreuen materials per a la consrucció o roques ornamentals.
Mina subterrània: es fa servir quan el jaciment és profund. Consta d'una xarxa de túnels en què els conductes verticals s'anomenen pous i els horitzontals, galeries.

3. Roques
Definició de roca
Una roca és un agregat d'un o més minerals en què les característiques i propietats de cada mineral es conserven.

Hi ha molts minerals a la  natura, però no més d'una vintena són els constituents essencials de les roques. Aquests minerals acostumen a tenir oxigen i silici, els dos elements més abundants a l'escorça terrestre. Llavors classifiquem aquests minerals en dos grans grups:
  • Els siliciats: són compostos per silici, oxigen i altres elements com ferro, alumini, calci o magnesi. Constitueixen el 75% de l'escorça terrestre.
  • Els no silicats: pertanyen a aquest grup els minerals que no contenen silici.
Una roca pot contenir un sol mineral o diversos. Per saber quins són els components de les roques s'analitzen algunes característiques visibles a ull nu o amb lupa; encara que a vegades cal fer la visualització d'una mostra al microscopi.

Tipus de roques
Les roques es classifiquen en tres grans grups segons les condicions ambientals de pressió i temperatura que van predominar durant la seva formació.

Les roques sedimentàries
Són el resultat de processos de formació que tenen lloc a la superfície terrestre on la temperatura i la pressió a què són sotmeses són baixes. Es formen processos de transformació química, d'erosió, de transport i acumulació de sediments i la compactació posterior.


El gres: és una roca aspre i en tocar-la es desprenen grans de sorra. Els grans que constitueixen el gres són visibles a ull nu però tenen una mida inferior als 2 mm.
El carbó: és una roca negrosa formada per l'acumulacio de matèria orgànica.
L'argila: els grans són tan petits que no es poden observar a ull nu.
El conglomerat: és una roca formada per grans de mida superior als 2 mm. Els grans de mida grossa s'anomenen clasts i els materials més fins formen la matriu. Quan els clasts no són arrodonits, sino angulosos, la roca s'anomena bretxa.

Les roques metamòrfiques
S'originen per la transformació d'altres roques situades a l'interior de l'escorça però sense que els materials es fonguin. Les roques estan sotmeses a pressions molt elevades i a temperatures altes, tot i que no prou per fondre els materials.


La pissarra és una roca de color variable, tot i que hi dominen les tonalitats fosques. La pissarra té una foliació molt marcada i no hi són visibles els cristalls a simple vista. Els petits cristalls de mica fan que la superfície de la roca mostri una lluïssor lleugera.
El marbre: és una roca de color variat amb vetes de diversos colors, el marbre es una roca que no presenta foliació. És format per cristalls de calcita visibles a simple vista. 

Les roques ígnies o magmàtiques
Es formen com a resultat del refredament d'un magma, material fos del mantell i de l'escorça terrestre. Si les roques es refreden ràpidament i a la superficie de la Terra, les roques que s'originen són volcàniques, mentre que si ho fan a l'interior de l'escorça i de manera lenta, les roques que en resulten són plutòniques.


El basalt: és una roca volcànica de color fosc, fins i tot negre, pero mat. La majoria dels cristalls són molt petits, invisibles a ull nu. El basalt és la roca mes abundant de l'escorça oceànica.
L'obsidiana: és una roca volcànica de color negre intens, brillant i molt dura, ja que arriba a ratllar el vidre. La seva textura és vítria. Quan la roca es trenca, les arestes generades són afilades i tallen, fet pel qual a l'antiguitat es feia servir per fabricar utensilis tallant.
El granit: és una roca plutònica de color clar però variable, entre gris i rosat, és la roca més abundant de l'escorça continental. És una roca dura i resistent, fet pel qual és molt utilitzada en construcció.
La sienita: és una roca plutònica d'aspecte similar al granit, el color predominant és el rosat, ja que té molt poc quars.

El cicle de les roques
Les roques es formen, es transformen, es desgasten i donen lloc a nous materials que originaran noves roques. El procés pot ser el següent:


  1. L'activitat dels volcans i el moviment de l'escorça terrestre provoca la formació de les serralades. 
  2. La pluja, el vent i el el erosionen les muntanyes i els rius i els torrents transporten els materials erosionats cap al mar, lloc on sedimentn i posteriorment es converteixen en roca.
  3. El pes que exerceixen els nous sediments sobre les roques en fa augmentar la temperatura i la pressió, de manera que experimenten canvis, sense arribar-se a fondre.
  4. Les roques transformades poden aixecar-se i originar noves serralades, o continuar enfonsant-se fins que es fonen i es converteixen de nou en magma.