5 de nov. 2014

LUCA (the Last Universal Common Ancestor)

Els científics creuen que existeixen al voltant de 10 milions d'espècies diferents d'éssers vius sobre la Terra... Imagina què difícil pot resultar estudiar i comprendre les característiques, el comportament i l'evolució de cadascuna de les espècies!!!

Classificar és una activitat humana que permet ordenar per comprendre millor els elements d'un conjunt, i els científics classifiquen els éssers vius en grups i subgrups, cada cop més petit, tenint en compte les semblances i diferències que s'estableixen entre els organismes.

A l'hora de fer una primera classificació, els éssers vius s'agrupen en cinc grans grups anomenats Regnes. Aquests Regnes són: les Moneres, els Protoctists, els Fongs, els Vegetals i el Animals.

Però hem de tenir en compte que la classificació dels éssers vius ha sofert diverses modificacions al llarg de la història, segons els criteris establerts:

  • Linneo, en el segle XVIII, separa els éssers vius en dos grans grups: el Regne Animal i el Regne Vegetal. 
  • En el segle XIX, Haeckel va proposar un nou grup d'èssers vius: el Regne Protistes. 
  • En 1969, Whittaker els agrupa en cinc regne, els tres anteriors i dos nous, anomenats el Regne Fongs i el Regne Moneres. 
  • Posteriorment, Margulis i Schwartz modifiquen els criteris de classificació i els noms d'alguns regnes. I proposen: Moneres, Protoctists, Fongs, Plantes i Animals. 
  • Karl Woese, en 1991, planteja una nova variació en aquest sistema: crea un nou taxó per davant dels regnes que anomena Domini. Segons la nova classificació, els éssers vius s'agruparien en tres dominis: Bacteria, Archae i Eukarya. 


A continuació, es mostra també la versió simplificada i modificada de l'Arbre filogenètic Universal (l'Arbre de la Vida) establert per Karl Woese, que mostra els tres Dominis:


Un "domini" es refereix a un nou taxó filogenètic que inclou les tres línies primàries: Archae, Bacteria i Eucaria.

I després, en línia descendent, li segueixen els sis Regnes: I-Moneres, II-Arqueobacteris, III-Protistes, IV-Fongs, V-Plantes, VI-Animals.

Aquest esquema es basa en les diferències trobades en les seqüències d'ARNr (àcid ribonucleic ribosòmic) comuns a tots els "éssers vius". Per què ho entengueu: hi ha característiques comunes en tots els éssers vius, doncs tots posseim el mateix codi genètic i això demostra un origen comú. Possiblement, aquestes característiques són part d'un ancestre universal, i aquests grups es van desenvolupar per separat.

Aquest progenitor comú és denominat LUCA (últim ancestre comú universal i en anglès: Last Universal Common Ancestor).

En aquest esquema podeu observar que també s'inclou a LUCA en el tronc de l'arbre. És a dir, l'hipotètic últim organisme del qual descendeixen tots els existents. Per tant, és l'avantapassat comú més recent de tot el conjunt dels éssers vius actuals i probablament, de tots els reconeguts a partir de fòssils.

S'estima que LUCA va viure al voltant de 3.500 milions d'anys. Encara que no es pot descartar teòricament que s'identifiquin restes d'altres éssers vius de la mateixa edat o fins i tot amb més antigüitat!!! Per tant, tot el que s'exposa de LUCA no significa que només existís aquest organisme al principi...Doncs la ciència evoluciona i dóna pas a nous descobriments i per tant, al coneixement de noves realitats.

LUCA també es pot denominar LUA (Last Universal Ancestor) o LCA (Last Common Ancestor) o únicament ancestre universal.

I com era LUCA? Existeixen algunes hipòtesis que intenten descriure'l. Es creu que podria haver estat un bacteri molt primitiu amb un ADN constituit per 572 gens, que són comuns a totes les formes vives del planeta i que són els responsables de les rutes metabòliques bàsiques. I a partir d'ell, tot ha estat evolució!


Per cert, observeu també que aquest esquema gràfic hauria de tenir per títol "del món cel·lular", doncs no inclou els virus...I és que, en analitzar els virus i els seus orígens, no es troba cap paral·lelisme amb les cèl·lules modernes.